Deepseek שולחת גלי הלם על פני תעשיית הבינה המלאכותית והשווקים הפיננסיים
Deepseek שולחת גלי הלם על פני תעשיית הבינה המלאכותית והשווקים הפיננסיים
איום חדש על ענקיות הבינה המלאכותית?
הסטארט-אפ DeepSeek חשף לאחרונה את דגם ה-DeepSeek-V3 שלו, עוזר אינטליגנטי המסוגל להתחרות בפתרונות הטובים ביותר בשוק, כולל ChatGPT של OpenAI. מה שמייחד את המודל הזה, מעבר לביצועים שלו, הוא עלות הפיתוח הנמוכה להפליא שלו, המוערכת בין 5 ל-6 מיליון דולר – חלק קטן מהסכומים שהושקעו על ידי חברות מערביות כמו OpenAI או Meta. ההשפעה על השווקים הפיננסיים הייתה מיידית, והשפיעה לא רק על ענקיות מוליכים למחצה כמו Nvidia (-17% והפסד של כמעט 600 מיליארד דולר בשווי שוק) וברודקום (17%-), אלא גם על ספקי שירותים כמו אורקל (-14%) וספקי תשתית מרכזי נתונים כמו סיסקו -5%)).
מודל קוד פתוח שיכול לערבב מחדש את הסיפון
אחד ההיבטים הבולטים ביותר של DeepSeek-V3 הוא הפתיחות שלו. בניגוד לרוב מתחרותיה, DeepSeek בחרה להפוך את המודל שלה לחופשי לגישה ולשינוי תחת אחד מהרישיונות הפתוחים ביותר בקוד פתוח. החלטה זו עשויה לשנות באופן קיצוני את מערכת האקולוגית של הבינה המלאכותית על ידי כך שתאפשר למספר רב של שחקנים מעבר לגבולות סין ליהנות מפריצת דרך טכנולוגית זו. תקדימים היסטוריים תקנים תואמים ל-IBM PC בשנות ה-80, דפדפן האינטרנט Mozilla Firefox בשנות ה-2000, מערכת ההפעלה אנדרואיד בשנות ה-2010מ, מראים כי ארכיטקטורות פתוחות טיפחו לעתים קרובות חדשנות תוך הפחתת חסמי כניסה עבור מצטרפים חדשים לשוק.
מודלים של ביצועי בינה מלאכותית מוטלים בספק
ההכרזה של DeepSeek מאתגרת את ההנחה הרווחת לפיה הביצועים של מודלים של AI משתפרים עם הגדלת הפרמטרים, הנתונים המשמשים לאימון מודלים וכוח מחשוב. אם המודל של DeepSeek יאושר ויאומץ באופן נרחב בתעשייה, נתח גדול מתשתית הבינה המלאכותית הנבנית כעת עלול להיגמר בקיבולת עודפת, ולגרום לירידת מחירים ולהערכה מחדש של אסטרטגיות השקעה בבינה מלאכותית. עבור תעשיות המוליכים למחצה, שירותי הענן ומרכזי הנתונים, ההימור גבוה. הפחתה בביקוש לציוד חדשני עשויה לעורר משבר קיבולת יתר, ולהוביל להערכה מחודשת של כל שרשרת הערך של ה-AI
שווקים פיננסיים: תנודתיות רבה יותר לטווח קצר
בטווח הקצר, השווקים צריכים להיערך לתקופה של תנודתיות כאשר המשקיעים בוחנים מחדש את הערכת השווי של חברות המעורבות בבינה מלאכותית. ענקיות טכנולוגיה כמו Nvidia, Broadcom ו- ASML, שהן הספקיות המובילות של טכנולוגיות מוליכים למחצה החדישות ביותר, יכולות לראות ירידה מתמשכת בערכן. אבל הסיכונים אינם מוגבלים לחברות בורסאיות. גם קרנות הון סיכון ומשקיעים מוסדיים שהשקיעו רבות ב-AI בשנים האחרונות נמצאים בלחץ. עם זאת, עלינו להבדיל בין ההשפעות לאורך זמן. אמנם התיקון הזה הוא בלתי נמנע בטווח הקצר, אבל הוא יכול, בטווח הבינוני, ליצור סביבה נוחה יותר לחדשנות, על ידי גירוי מודלים זולים יותר וממוקדים יותר של AI .
גיאופוליטיקה: אתגר להשפעה של ארה"ב
DeepSeek מקודמת על רקע יריבות טכנולוגית בין ארצות הברית לסין. המייסד שלה, ליאנג וונפנג, מפעיל מרכז בינה מלאכותית בהאנגג'ואו, סין, ולאחרונה פגש את ראש ממשלת סין לי צ'יאנג. ניתן לראות את הגישה החסכנית של DeepSeek ואת תשומת הלב התקשורתית שהיא משכה כתגובה אסטרטגית להגבלות ההולכות וגדלות על הגישה של סין לטכנולוגיות מתקדמות מארה"ב. דגמי AI זולים יותר יפחיתו באופן משמעותי את ההשפעה של מגבלות ארה"ב על מערכת האקולוגית של AI בסין, שנשענה באופן היסטורי על טכנולוגיות אמרקאיות. אומרים כי DeepSeek עצמה הוכשרה באמצעות שבבי Nvidia מתקדמים אך לא חוד החנית.דגמים אלו יכולים גם להועיל לאזורים בעולם עם עניין רב ביישומי בינה מלאכותית אך תשתית בינה מלאכותית מוגבלת, כמו אירופה.
עם זאת, מעבר להכרזות הראשוניות הללו, עלינו להטיל ספק במגבלות האפשריות של DeepSeek , במיוחד העלויות המוערכות פחות הקשורות לניקוי נתונים, ציוד רשת, צריכת אנרגיה, משכורות של מהנדסי בינה מלאכותית ומשאבי קוד פתוח. לפיכך, העלות המלאה של בניית הדגם היא ככל הנראה גבוהה יותר ממה שנטען.